Att beställa varor online och då i form av radiostyrda hobbyfordon är det många som gör idag. En del kan välja att beställa direkt utan att klämma och inspektera produkten i exempelvis en fysisk leksaksbutik medan andra å andra sidan vill göra just det innan beställning.

Vad innebär det att beställa online?

Det innebär kort och gott att man beställer hem varan på distans. Du behöver alltså inte vara på plats fysiskt i en butik utan du kan shoppa på tåget, i omklädningsrummet till simhallen eller hemma – så länge internetuppkoppling finns. När du går in på ett teknikföretags hemsida så brukar där finnas kategorier. Oftast finns kategorin ”hobbyfordon” eller ”radiostyrda fordon” bland någon av flikarna.

Klicka på fliken och upp kommer olika produkter att köpa. Ibland finns även underkategorier såsom ”radiostyrda bilar” eller ”drönare”. Då är det genast väldigt enkelt att se det samlade utbudet för just den produkt du är ute efter att köpa. När du väl klickat på ”köp”-knappen så dirigeras du till den digitala varukorgen. Där kan du välja att gå till betalning. Ibland kan man skapa ett konto (vilket så gott som alltid är gratis) där du kan följa dina beställningar och eventuellt samla på bonuspoäng. Betalningsalternativen är flera, du kan ofta välja mellan att betala via internetbank, kort, Swish eller faktura.

Är det tryggt att beställa online?

Internet är tyvärr ett ställe som man bör vara försiktig på. Det lurar alltid faror som virus, hackare och id-kapningar. Du kan se om en sajt är säker genom att kolla längst ned eller längst upp på sidan om märket ”Trygg e-handel” finns, vilket certifierar att du handlar säkert. Då är dina personuppgifter och dina betalningsuppgifter (såsom bankkortsnummer och CVV-kod) skyddade via kryptering.

Det du bör göra själv är att se till att datorn har ett aktuellt antivirusskydd och inte gå med på att använda Bank-ID annat än för verifiering av ålder eller betalning via Swish. Stirra dig inte blind på priset utan köp hellre produkten dyrare av ett företag som har god renommé och säkra betalningar än ett företag som har lägre pris men inte har dessa säkerhetslösningar.

Hemleverans eller inte?

Att beställa till ombud är så gott som alltid billigare, undantaget är väldigt dyra varor där frakten kan vara gratis oavsett hemleverans eller inte. Har du inte bil eller bärhjälp så kan hemleverans vara ypperligt.

Om du har några frågor kring att beställa online så kan du med fördel vända dig direkt till företaget i fråga.