Precis som med all annan teknologi så förbättras radiostyrda fordon och nya innovationer dyker upp på marknaden. Denna förnyelse sker för att dels locka nya kunder och dels behålla dem som varit med i svängarna tidigare och för att behålla deras intresse. Radiostyrda fordon lockar inte bara barn utan även vuxna och då i synnerhet män.

Drönare

Drönare är förhållandevis nya på marknaden och har fått ökat intresse under senare delen av 2010-talet, på gott och ont. Drönare används inte bara för skojs skull utan även för organisationer som vill ägna sig åt spionage.

Drönare ser ut ungefär som en väldigt liten helikopter med 2-4 propellrar som hovrar övermarken vågrätt. Drönaren är väldigt behändig då den tack vare sin ynka storlek kan komma in på de flesta ställen. Många drönare har inbyggda kameror eller möjlighet att beprydas med en kamera. Kameror som kan filma i 360 grader sätts i underredet på drönaren.

Drönare för kommersiellt bruk får inte användas överallt. Den 1 juli 2020 införs nya regler pådyvlade av Transportstyrelsen. Den som vill framföra en drönare som är tänkt att antingen väga över 25 kg, flyga högre än 120 meter eller i närheten av folksamlingar måste ansöka om tillstånd. Uppfylls inget av dessa kriterier är det fritt fram, dock måste man tänka på att inte flyga nära skyddsobjekt. Vill man köra i kontrollzoner i närheten av flygplatser ska man ha tillstånd från den lokala trafikflygledningen. Det beror främst på att drönarna kan vara farliga för exempelvis flygplan som är på väg att lyfta då drönaren kan sugas in i en av motorerna.

Nya radiostyrda bilar

Bilarna inom den radiostyrda fordonssektorn kan göras mycket verklighetstrogna. De kan både låta likt och köra lika snabbt som bilar. Det finns en del bilar på vissa sajter som kan nå 100+ km/h. Precis som för drönare får dessa inte köras överallt. De får definitivt inte framföras på allmän väg oavsett om det är motorväg eller en vanlig huvudled i en sömnig förort. Det beror på att dessa fordon är små och kan vara svåra att ses för bilförare. Om de då kolliderar med leksaksbilen så kan plåtskador uppkomma på bilen och eventuellt värre saker som kollisioner mellan bilar på grund av det här.

Att köra på en äng eller på en trottoar är lagligt men även där gäller att respektera människor, djur och natur. Håll hastigheten så minskar risken för skada om fordonet mot förmodan skulle kollidera med något.

Hur vet jag vad som är nytt eller inte?

Vill man hålla sig uppdaterad om nya produkter kan man kika på utländska magasin som RC Racer Magazine eller Velocity RC Magazine. Sverige är tyvärr för litet för att renodlade magasin för den här typen av fordon ska gå runt och vidare finns det fler likasinnade man kan prata med i exempelvis USA än här.